Cerovačke špilje

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje

Vrijeme: 30 min
Klinci: Da
Psi: Ne smiju u špilje


Kada se krenulo u projekt preuređenja Cerovačkih špilja za posjetitelje, rečeno je kako će to, nakon Plitvičkih jezera biti druga najatraktivnija destinacija u Lici. S obzirom na konkurenciju, bila je to oklada na sigurno.

Južni Velebit na predjelu Crnopca najdivljiji je dio ove planine. Tu se nalazi mnoštvo krških objekata od kojih je vjerojatno najpoznatiji špiljski sustav Kita Gaćešina – Draženova puhaljka, najduži jamski sustav dinarskog krša. Dok su te ljepote rezervirane samo za odabrane, u Cerovačkim špiljama danas može uživati svatko.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje otvoren je 2022. godine i za posjet su uređene dvije špilje kreativnog naziva, Gornja i Donja špilja. Ja bi ih nazvao Prostrana i Kićasta. Obilazak svake špilje traje oko 50 minuta, ali kada se tome pridoda šetnja od centra do špilja pa još između njih, sve traje sat i pol po špilji. Sve su ture vođene, počinju na svakih sat i pol pa provjerite vrijeme prije dolaska.

U špiljama je konstantna temperatura od 7 stupnjeva što je idealno da se malo ugrijete u hladnim zimskim danima. Nije mi jasno zašto na parkingu nema ni jednog jedinog stabla.