Zir Zen

Zir Zen nije poseban po onom što ima, već po onom što nema. Nema struje, nema vode, nema susjeda, nema prometa, nema buke… Vaše fotografije na društvenim mrežama će izgledati lijepo, ali hoćete li se vi tako osjećati, ovisi isključivo o tome jeste li spremni žrtvovati dio svakodnevnog komfora. Razmislite! Ovo nije mjesto za svakog! Ali stvarno! Ovo nije mjesto za svakog!

Najveća nepravda prirode je da stonoga ima stotinu nogu, a svinja samo četiri. U svim drugim slučajevima, bolje je imati manje i to je razlog što od svih mjesta najviše volim Zir Zen. Tamo nema ničeg što mi ne treba.

Siddhartha Gautama Buddha
Zir Zen u ranu jesen

Zir Zen u svoja 24 kvadrata ima taman koliko treba. Dva kreveta koji se mogu koristiti odvojeno ili spojeni kao bračni krevet. Pod krovom je i dodatni ležaj za dijete, ili nekog drugog dovoljno vještog da se popenje, ali i dovoljno malog da se udobno smjesti na 114×185 cm. Imamo i madrac na napuhavanje za dvije osobe, a trenutni rekord u mješovitoj kategoriji je dvoje odraslih i četvero djece.

Arhitekt Zir Zena maestralno i nadasve kreativno se koristi, kako ja to nazivam, tehnikom božićnog džempera. Naime, drva posložena ispod kućice i božićni džemper, na prvi pogled su tu da vas griju, ali njihova prava funkcija je čisto estetska. Uz njih ste jednostavno neodoljivi!

Ludwig Mies van der Rohe

U kućici se nalazi umivaonik i kompostni zahod, a možete se otuširati prijenosnim tušem na platformi pored kućice. Imamo predivnu malu peć da vam ugrije tijelo i plinsko kuhalo da vam ugrije jelo. Radi cirkusa, pored kućice smo izgradili i saunu.

Prema maloj peći na drva ponašajte se kao prema ženi. Ne trpajte ju nego joj dajte malo po malo, ali stalno, a ona će vam to vratiti toplinom i romantikom. Ukoliko osjetite samo ovo prvo, nešto ili nekog u svom životu trebate promijeniti.

Giacomo Casanova

Oko kućice ima jako puno životinja: miševa, puhova, ježeva, ptica, zmija, zečeva, lisica, jazavaca, vukova, medvjeda… Sve one se boje vas više, nego što se vi trebate bojati njih. Poštujte ih i uživajte u njihovom prisustvu. Ako sretnete neku od njih, ukazana vam je čast.

O, proklet bio ti, što sve rupe zatvorio si! Znaj da možda jesmo izgubili bitku, ali nismo izgubili rat. Vratit ćemo se jedan dana u Zir Zen. Tu casa es nuestra casa!

Puhovi

Gdje je Zir Zen?

U Lovincu, u Lici. Ako dolazite autocestom, izađite na izlazu Sveti Rok te skrenite lijevo na državnu cestu D50 prema Gračacu. Nakon 3,4 km ponovno skrenite lijevo na državnu cestu D522 prema Lovincu, a u samom mjestu desno prema Rasoji i nakon 2,5 km opet desno na makadamski put. Željeznička stanica Lovinac nalazi se samo 2,8 km od središta mjesta i dolazak vlakom u društvu bicikla odlična je opcija.

Postoji još jedan Lovinac pored Zadra, ali to je, očito, krivi Lovinac.