Crkva Svete Petke

Crkva Svete Petke

Vrijeme: 10 min
Klinci: Da
Psi: Da


Crkvu Svete Petke vidio sam nebrojeno puta s autoceste i trebalo mi je nekoliko godina dok sam ju napokon i posjetio. Jedva čekam neki lijepi zalazak sunca u kojem će crkva i Zir dobiti prekrasnu žuto crvenu pozadinu. Jako lijepo mjesto koje rijetko viđam na fotografijama.

Crkva se ne nalazi u naselju već na blagoj uzvisini u polju i zbog toga mi je posebno draga. Doživljavam ju kao neku kost ljudske povijesti. Fosil starih vremena. Zamišljam kako je ova uzvisina izgledala prije 200 godina, ispunjena ljudima.

Prema arhivskim podacima, crkva je izgrađena 1809. godine, dok se u narodnoj predaju ne govori o izgradnji već prenošenju iz sela Raduč. Je li izgrađena ili prenesena, nije sigurno, ali je sigurno da je uništena u drugom svjetskom ratu.

Do crkve je najlakše doći ako s državne ceste D522 skrenite lijevo prema Kiku. Odmah nakon križanja držite se desno i slijedite makadam narednih dva kilometra. Na lijevu stranu se odvaja uski makadam (prolazi ispod dalekovoda) kojim nakon 250 m stižete do Svete Petke.