Kanjon rijeke Bijele

Kanjon rijeke Bijele

Rijeka Bijela

Vrijeme: 60 min + 15 min
Klinci: Uz oprez!
Psi: Da


Volim male, ne previše poznate, tajnovite bisere, a jedan od njih je i kanjon rijeke Bijele. Iako se morate voziti oko sat vremena, od parkinga do izvora tek je deset – petnaest minuta lagane šetnje i stvarno nema opravdanja da, ukoliko ste već s druge strane Velebita, ne odete u lov na blago.

Rijeka Bijela je vjerojatno dobila ime zbog mnoštva slapova i brzaca koji bjelinom krase njen tek oko 3 kilometra dugi tok. Kanjon bi se sličnom logikom mogao nazvati crvenim. U paru su doista lijep prizor.

Rijeka u ljetnim mjesecima presuši pa se u njoj ne možete rashladiti ali zbog zanimljivog kanjona, ni tada nije loše vrijeme za posjet. U to vrijeme možete pojesti i nešto, ne previše ukusnih, smokava kojih ima na više mjesta u kanjonu. Ljeti bi za posjet preporučio kasne poslijepodnevne sate, da vas u kanjonu ne dokrajči sunce.

Za vrijeme šetnje proći ćete jako blizu rubu kanjona na par mjesta pa ako ste s djecom ili psima, pripazite da se ne muvaju previše blizu rubu. Ja sam do izvora došao “gornjim” putem, a vratio se “donjim” kroz kanjon.