Kosinjska tiskara

Kosinjska tiskara

Vrijeme: 67 min + 4 min
Klinci: Da
Psi: Da


Samo 27 godina nakon što je iz tiska izašla Biblija u izdanju gospodina Gutenberga, obitelj Anža Frankopana na ovom je lokalitetu osnovala prvu tiskaru na području Hrvatske. Štoviše, vjerojatno se radilo i o prvoj tiskari među južnim Slavenima.

I to je, povijesno gledano, više – manje sve što bi trebali znati. Od drugih zanimljivosti, recimo da se zbog ove tiskare Kosinj šepuri na karti prvih tiskara u Gutenbergovom muzeju u Mainzu. Druga zanimljivost je da nije jasno kako se točno zvalo mjesto u kojem je bila tiskara. Barem meni nije jasno.

Na lokalitetu se nalazi nekoliko kontradiktornih info tabli od kojih su dvije postavili Društvo Hrvat i Čakavska katedra Šopron. Na prvoj tabli piše: “Na ovom mjestu u kosinjskoj dolini, u gradu Ribniku obitelji Frankopan prije 540 godina osnovana je prva tiskara…” Kada je to “prije 540 godina”? Na drugoj info tabli piše: “Lokalitet Kosinjskog Ribnika novovjekovni je naziv za ovo područje” i “međutim, ispravni naziv ovog burga i mikrolokaliteta naše prve tiskare jest: grad Kosinj.”

Dakle, možda Ribnik, možda Kosinj ili možda kombinacija Kosinjski Ribnik?