Kosinjski vidikovac

Kosinjski vidikovac

Kosinjski vidikovac

Vrijeme: 65 min
Klinci: Da
Psi: Da


Mislio sam parafrazirati francuskog spisatelja Guy de Maupassanta koji je, navodno, deset godina svaki dan ručao u restoranu na Eiffelovom tornju, ne zato što mu se sviđao, nego zato što je to bilo jedino mjesto u Parizu s kojeg se nije vidio sam toranj.

Ipak, kada sam pročitao opis na tabli pored vidikovca, odustao sam (jesam li?) i odlučio prepisati dio onog što o njemu kaže sam autor, Baja.

“Vizualno je objekt zamišljen da podsjeća na ljudski DNK, koji se sastoji od 23 kromosoma (ukupno 23 stepenice), simbolizirajući stoljetnu borbu ljudi ovog kraja za slobodom i vlastitom egzistencijom te budući očekivani napredak u 21. stoljeću (21 aktivna stepenica). Težina objekta (7,491 kg) također je simbolična jer broj 7 simbolizira 7. stoljeće i dolazak Hrvata (prema legendi dvije sestre i petero braće, od kojeg je jedan Koseniz, osnivatelj grada Kosinja), dok 491 simbolizira godinu prve glagoljske tiskare (1491. godina).”

Pišem 491, pamtim jedan. Dakle, sve ima svoje zato, a vrijeme će pokazati, baš kao i kod Eiffelovog tornja, zna li bolje Ivan ili Baja.