Pećinski park Grabovača

Pećinski park Grabovača

Pećinski park Grabovaća

Vrijeme: 40 min
Klinci: Da
Psi: Ne znam da li psi smiju u spilje


Pećinski park Grabovača nalazi se unutar Značajnog krajobraza Risovac – Grabovača i jedno je od geološki najraznovrsnijih dijelova Hrvatske. Glavna atrakcija je predivna spilja Samograd, a pri svakom dolasku otkrivam nove zanimljivosti i atrakcije koje po parku niču kao gljive poslije kiše.

Za spilju Samograd, doista je najbolji opis onaj kojeg je prije 150 godina izrekao hrvatski učitelj, prirodoslovac, botaničar i putopisac, planinar, špiljar Dragutin Adolf Hirc: “Da je moguće pustiti u pećinu sunčanu zraku, da zasine tim čarobnim prostorima, tá Samograd bi se premetnuo dvorom od bisera, kako ga vila gradila.”.

Zbog velikog broja atrakcija i raznovrsnih događanja u parku, ovdje možete provesti sate, a da klincima ne bude dosadno. Kao otac dva mala gremlina, znam koliko to vrijedi. Tu su šumske orgulje, mali vrt ljekovitog i jestivog bilja, eko dječje igralište, labirint, Uskrsni sajam, Božićna čarolija, Zeleni sajam i Regata Lika, Noć šišmiša…

Jednom sam i prisustvovao koncertu 150 metara ispod zemlje, o čemu svjedoči i priložena fotografija. Samograd je odlično hlađenje po ljetnim vrućinama, a tek par minuta dalje, možete se okupati i u rijeci Lici.