Rimska cesta

Rimska cesta

Vrijeme: 4 min
Klinci: Da
Psi: Da


Baš zato što ih nije lako pronaći i prepoznati, ostaci Rimske ceste meni su jedna od najdražih sitnica koje sam otkrio u Lovincu. Za klince i one koji se tako osjećaju, biti će to prava mala arheološka avantura. Budite Indiana Jones na 15 minuta.

Kanali vidljivi na priloženoj fotografiji nisu nastali djelovanjem vode, već prolaskom kotača. To su kolotrazi. Osim njih, možete vidjeti i dijelove kaldrme, fino složenog popločenja ceste.

Ako mislite da je to staro, znajte da su na Cvituši nedavno u testnim sondama pronađeni ostaci iz kasnog bakrenog doba, što bi bilo, brat-bratu, prije 4500 godina, iliti dva – tri puta starije od rimske ceste.

Oko 250 metara od mosta kod Cvituše, odvaja se makadamski put na čijem početku se nalazi i putokaz za rimsku cestu. Nemojte se voziti dalje već parkirajte odmah na početku makadama i krenite u istraživanje jer istraživanje je najzabavniji dio. Ukoliko želite znati točnu poziciju, napisat ću vam u sljedećoj rečenici ali unatrag, da ne otkrijete slučajno, ako ne želite. .ujurts az aputs gonevrd i goksnoteb uđemzI