Staza Malog princa

Staza “Malog princa”

Little Prince

Vrijeme: 25 min + 100 min
Klinci: Oprezno
Psi: Ne


Područje oko Crnopca je jedno od najdivljijih dijelova Velebita, a ako ste se odlučili za Zir Zen, onda je divljina ono što vas privlači. Ovdje se nalazi najdulji špiljski sustav u Dinaridima no, on je namijenjen sretnicima koji hodaju pod zemljom. Za sve ostale tu je staza “Malog princa”.

Staza je predivno kružno putovanje, bajkovito poput dječaka čije ime nosi. U nešto više od 2,5 kilometra proći ćete mnoštvo kamenih formacija od kojih je Zdenkova jama najzanimljivija. Staza prilično zahtjevna, ali na svim kritičnim mjestima uredno osigurana, tako da uz dozu pažnje, ne predstavlja problem ni manje iskusnim planinarima.

Koliko će vam vremena trebati, ovisi o vremenu koje ćete provesti istražujući, uživajući i fotografirajući. Ovo nije staza koja se hoda. Ovo je staza koja se uživa. Imajte na umu da područje nije pokriveno mobilnim signalom.

Kao polazišna točka za stazu Malog princa najčešće se koristi parking na Prezidu od kojeg markirana staza vodi prema planinarskom skloništu Crnopac. Potrebno je oko sat i pol do samog skloništa. Odvojak za stazu Malog princa (markacija Bili Kuk) nalazi se nekoliko desetaka metara sjeverno od planinarskog skloništa. Ukoliko makadam nije u lošem stanju, moguće je automobilom doći do parkinga na prvom platou s kojeg vodi markirana staza do skloništa. Ovaj put je kraći i lakši.

Tu je i karta na kojoj je staza označena crvenom bojom. (Izvor: HPS).