Vrh Kiza

Vrh Kiza

Vrijeme: 55 min + 50 min
Klinci: Oprezno na kraju
Psi: Na samom kraju ne


Vrh Kiza je samo jedan od mnoštva zanimljivih vrhova na Dabarskim kukovima i izabrao sam ga kao primjer, jer mi se čini da je idealan za prvo upoznavanje. Pristup je kratak i izazovan, ali ne previše težak. Nije visok ali ima predivan pogled.

Ima nekoliko varijanti kojima možete doći do vrha i koju god izaberete, nećete požaliti. Dapače, preporuka je da se odlučite za neku od mogućih kružnih tura, ovisno o vremenu kojeg imate na raspolaganju. Izvod iz planinarske karte s označenom stazom koju ovdje opisujem se nalazi ovdje.

Nakon silaska s državne ceste vozite desno prema zaseoku Prpići. Pred samim selom idite lijevo (cesta desno je neprohodna) i parkirajte kod nadstrešnice na križanju makadama.

Od auta lagano za zagrijavanje idite prema sjeverozapadu, Premužićevom stazom i nakon malo više od 100 metara desno se odvaja staza koja vas vodi do vrha. Staza je strma no kasnije postaje jako zanimljiva tako da se sav napor brzo zaboravi. Zadnjih 5 minuta do vrha je nešto teži, ali uz samo malo opreza neće biti problem niti klincima. Na povratku, svratite do Kubusa iznad Oštarijskih vrata.

Staza u priloženoj poveznici nije ova koju sam opisao ali možete ih kombinirati. Jednu za uspon, a drugu za povratak.