Vrh Kremen

Vrh Kremen

Vrijeme: 50 min + 45 min
Klinci: Da
Psi: Da


Znate li koji je najviši vrh Zadarske županije? Mislim da je pitanje na mjestu, ali ovo nije pravo mjesto za pitanje jer je odgovor, očito, Kremen. Sramota me, da sam tek od gostiju Zir Zena saznao da ovaj vrh uopće postoji, a visok je čak 1576 metara.

Moj prvi posjet me tako oduševio. Dočekala me predivno osvijetljena bukova šuma na jednako lijepom zelenom tepihu trave. Na jednom dijelu u šumi staza je dosta strma i osigurana špagom no to nije nešto što vas treba brinuti.

Na povratku mi je automobil bio tako prekriven mušicama da je bio smeđ, umjesto bijel. Da sam kameleon, definitivno bi živio pod Kremenom, lovio mušice i brisao oko jezikom. Na mjestu gdje se staza odvaja od makadama je i izvor vode tako da bi tu imao sve što jednom kameleonu treba za ispunjen život.

Mazinski prijevoj je polazna točka pristupa. Sami odlučite da li ćete ostaviti svoj automobil tu ili, kako ja to uvijek radim, nastaviti lijevo makadamom i parkirati se nakon 3,9 km, u prvom oštrom desnom zavoju, odmah ispod prvih stijena. Markirana staza vodi preko male čistine koja se spušta do zavoja.