Vrh Ozeblin

Vrh Ozeblin

Vrh Ozeblin

Vrijeme: 65 min +20 min
Klinci: Da
Psi: Da


Čim vidite da vožnja automobilom do polazne točke planinarskog uspona traje triput dulje od samog uspona, znate da ima neka kvaka. Planinarska staza, zapravo, počinje puno dalje, ali ne vidim nikakva smisla pješačiti dva i pol sata po makadamu.

Ako pogledate satelitsku snimku bit će vam jasno zašto preporučam da se Ozeblin obiđe, ne pješice, nego biciklom. Područje je premreženo makadamskim putevima koji su, barem kada sam ja bio, bili u relativno dobrom stanju, a moguće je napraviti i kružnu turu već od Udbine.

Na priloženoj karti označio sam tri parkinga i sami odaberite od kojeg ćete krenuti. Od najsjevernijeg parkinga do vrha, s kojeg pogled puca na svih pet strana (pogledajte i gore), treba vam dvadesetak minuta uspona po lijepoj planinarskoj stazi. Od srednjeg parkinga treba oko 45 minuta, a od parkinga na prijevoju Kuk više od 3 sata. Imajte na umu da ako birate parking pod vrhom, više se isplati pristup sa sjevera (10 min).

S obzirom da stanje makadama uvelike ovisi o vremenskim prilikama i radovima koje obavljaju Hrvatske šume, možda je najbolje da dođete do prijevoja Kuk i onda se vozite prema vrhu do kuda možete i želite.