Babića jezero

Babića jezero

Vrijeme: 60 min + 60 min
Klinci: Da
Psi: Da


Ovo je doista neotkriveni biser Like. Razlog je vjerojatno taj što se na prvi pogled čini da je do njega teško doći no to nije istina. Bez većih problema možete uživati u ovom predivnom mjestu i, kako stvari za sada stoje, to možete raditi u miru i bez gužve.

Jezero se nalazi pored Tiškovca Ličkog, ni kilometar od granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje je i najbliža cesta. Ovo zvuči lagano, međutim, ipak treba prijeći državnu granicu da se stigne do Tiškovca. Mislim da je drugi prilaz s deset – petnaest kilometara makadama i sat vremena pješačenja preko Ljubine poljane poštena cijena za ono što se dobije.

Jezero je okruglog oblika i strmih obala koje se jednako strmo nastavljaju i ispod površine, do dubine od oko 50 metara. Pristup obali je s južne strane. U ljetnim mjesecima voda je savršena za kupanje. Taman osvježavajuća.

Postoje dva prilaza jezeru. Jedan koji počinje s manje od pet kilometara makadama kroz vjetroelektranu Poštak, koji zna biti u jako lošem stanju, dolazite do križanja i ulaska u lovište Poštak. Tu idite lijevo, iako put koji ide desno izgleda bolje. Nakon još šest i pol kilometara makadama izbijate na serpentinu s koje puca pogled prema istoku. E, točno tu ostavite automobil i pratite nemarkiranu stazu koja se dobro vidi na OpenStreetMap. Pješačenje do jezera će trajati oko sat vremena.

Postoji i puno kraća planinarska (šetačka) tura od 15 min iz Tiškovca Ličkog ali ćete do tamo morati petnaestak minuta više voziti autom i prijeći granični prijelaz za pogranični promet Kaldrma. Ovim putem nikada nisam išao.