Memorijalni centar Nikola Tesla

Memorijalni centar “Nikola Tesla”

Vrijeme: 35 min
Klinci: Da
Psi: Da


Stvarno bi bilo šteta da provedete koji dan u Lici, a da pri tom ne posjetite Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu. Bez problema se može potrošiti (bolje reći zaraditi) sat – dva, a zanimljivo će biti i klincima.

Prvo što sam pročitao u muzeju je ovo: “Udica za žabe jedan je od mojih prvih praktičnih pronalazaka. Na potoku bih zanjihao svoj izum i uz nepogrešivu metodu, žabe su bile svladane.” Kako sam ja iz Doline Neretve vjerojatno sam proveo više vremena loveći i jedući žabe od Nikole i mislim da sam tu bolji od njega.

Nikola je kao klinac skočio sa štaglja s kišobranom i slomio ruku i nogu. U audio vodiču kažu kako je zbog toga bio vizionar. Ja sam skočio s balkona s kišobranom bez da sam slomio ruku i nogu i moj otac je rekao da sam idiot, a ne vizionar.

I tu leži glavna razlika između Nikole i mene. Da sam ja imao takvu podršku okoline kao on, sada bi u Hrvatskoj vjerojatno bila tvornica električnih automobila ili barem bicikla. Kako sam Neretvanin, vjerojatno bise zvala Mandarina, Limun, Greyp ili tako nekako.

Zimsko radno vrijeme je kratko pa se informirajte prije dolaska.