Park šuma Jasikovac

Park šuma Jasikovac

Vrijeme: 30 min
Klinci: Da
Psi: Da


Šume i parkovi su pluća grada, ali za pluća treba imati i srce. Gospićko srce nije dovoljno veliko za ovako veliki park. Jasikovac sa svojih 80-ak hektara treba jako puno ljubavi i pažnje, a po onome što sam vidio, kronično nedostaje i jednog i drugog.

Da ne bude zabune, vidljivo je da se u uređenje ove park šume uložilo puno novca, truda i kreativnosti. U njoj se, osim klasične parkovne opreme,  mogu naći sjenice, sprave za igranje i vježbanje pa čak i jedna stijena za penjanje. Međutim, sve to treba čuvati i održavati i mislim da upravo na ovoj stavci Gospić i Gospićani padaju na ispitu.

Park šuma je dobila ime po austrijskom generalu Jasyku koji je početkom 19. stoljeća postao njen ponosni otac. Neko vrijeme je bila omiljeno izletište Gospićana, a s vremenom je polako gubila svoj sjaj. Najviše štete su napravili Talijani 1943. i to je već drugi slučaj na koji sam naišao u Lici, a gdje su baš oni posjekli vrijednu šumu. Šta ćeš, navikli krasti naše drvo još iz vremena Venecije. Trebamo opet zaratit s njima.