Spomen-dom dr. Ante Starčevića

Spomen-dom dr. Ante Starčevića

Spomen-dom dr. Ante Starčević

Vrijeme: 38 min
Klinci: Da
Psi: Da


Spomen-domom upravlja Državni arhiv u Gospiću i u ovom slučaju, to je savršeno dovoljno da ispravno zaključite što vas tamo očekuje. Puno sam se puta uvjerio da znanje uopće ne mora biti dosadno, ali ovdje je, i to, baš, onako, srednjoškolski dosadno.

U kojoj kući se Ante rodio i proveo prve godine svog života, sa sigurnošću se ne zna no, u ovoj sigurno nije, jer izgrađena je tek 1998. godine. Na katu se nalazi multimedijalna dvorana u kojoj možete pogledati dokumentarni film o, pogodite kome? Prizemlje je nekad bilo uređeno kao tradicionalna lička kuća, ali je sada tamo prezentirana samo arhivska građa o čovjeku o kojem je film.

Kako Ante Starčević nije Freddie Mercury ili Howard Huges, nije mi se dalo čitati hrpu, na prvi pogled istih panoa pa sam zamolio gospodina iz Državnog arhiva da mi pokaže neki zanimljivi dio i izdvojio je račun s troškovima Starčevićeve sahrane. Dakle, ipak ima šanse da nađete nešto zanimljivo no, ako ne ljubite Antu kao što ja ljubim brudet od jegulja i žaba, možda nema potrebe da dolazite.

Kako spomen-dom nema radno vrijeme, potrebno se najaviti u Državni arhiv u Gospiću.