Vaganski vrh

Vaganski vrh

Vrijeme: 40 min + 100 min
Klinci: Da
Psi: Da


Pogled s najvišeg vrha Velebita, po mom mišljenju, nije tako atraktivan kao onaj sa samo par metara nižeg Svetog Brda ili oko 150 metara niže Visočice ali vidik prema Lici itekako je vrijedan uspona. Nekoliko puta ovdje sam i prespavao, što je posebno iskustvo.

Bunovac se nalazi na visini od čak 1200 m.n.m., stoga od njega vodi najkraći uspon do najvišeg vrha Velebita. Prvih par koraka preko livade su zagrijavanje za oštar strmi uspon ali najkraći putevi obično i jesu najstrmiji.

Sam vrh više sliči umnjaku, a manje očnjaku. Velika prostrana livada. Kada ste već tu, šteta je ne iskoristiti dobivenu visinu i prošetati vršnim grebenom, a ako ste u dobroj formi, za 7 – 8 sati hoda možete osim Vaganskog vrha obići i Sveto Brdo i vratiti se drugom stazom na Bunovac. Izvod iz planinarske karte je ovdje (Izvor: HGSS via Avenza Maps).

Ja na Vaganski vrh najviše volim ići s livade Bunovac. U mjestu Raduč, treba slijediti putokaz i skrenuti prema Velebitu pored napuštene kuće. Makadam koji vodi do Bunovca ima nekoliko odvojaka koje, iskreno, prolazim po osjećaju i sjećanju ali uvijek nekako stignem. Makadam je dobro označen na priloženoj karti, a donekle se vidi na satelitskom snimku na Google Maps. Osobno sam dodao veliki dio ceste do Bunovca na Google Mapsu.